Blog

Ден на редките болести- “РЕДКИ, НО РАВНИ”

by in Събития 26.01.2011

За четвърта поредна година в България ще се организира честване на Деня на редките болести – 28 февруари.

Тази година денят ще бъде проведен под мотото “Rare but equal” – “РЕДКИ, НО РАВНИ”

Организатори са Националния Алианс на Хората с Редки Болести (НАХРБ) и Информационния Център за Редки Болести и Лекарства Сираци.

Денят ще бъде отбелязан с поредица от инициативи в големите градове:

1. На 12 и 13 февруари, в хотел „Русалка“, гр. Пловдив, ще се проведе семинар  на тема „Психологическите методи – начин на самопомощ за подобряване качеството на живот на хората с редки болести и техните семейства“. Лектори ще са известният психотерапевт Мадлен Алгафари и психологът Еленко Ангелов. Участниците ще имат възможността да получат ценни съвети, да се потопят в темата на позитивното мислене и как най-добре да го използват в тяхна полза.

2. Обучение на Общопрактикуващи лекари – НАХРБ ще стартира серия от обучителни семинари на тема редки болести насочени към семейните лекари. Лектори ще бъдат водещи специалисти по редки болести на национално и международно ниво .Първите семинари ще бъдат проведени в почивните дни предхождащи 28 Февруари – място на провеждането са Университетските болници  в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен.

3. Акцентът на събитията тази години ще бъде поставен в гр.Плевен:

 * В музикално училище Плевен ще бъде проведен спектакъл мюзикъл в подкрепа на пациентите с редки болести.

* На 27  февруари ще бъде проведен Рок концерт с участието на водещи български изпълнители.

 4.  В самият ден – 28.02 в различни градове (София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен, Велинград, Бургас и др.) ще бъдат разпространявани информационни материали и брошури, изготвени от представителите на отделните заболявания.

Още информация на страницата на НАЦИОННАЛЕН АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ ВЪВ ФЕЙСБУК