Blog

Група за психологическа подкрепа във Варна

by in Полезно за пациенти 11.02.2013

В първия и третия понеделник на месеца от 18.30ч. е срещата на родителите, а втория и четвъртия – на хората, живеещи със заболяване. Групите се водят от Калоян Куков – клиничен психолог. Участието в тях е безплатно.

Ето какво споделят две майки, които са се включили в срещите:

“На срещата се оказа, че споделяме това, което не сме си давали сметка, че ни тежи. Разтоварваме се. Споделяме как сме се чувствали през последните дни. А психологът ни насочва да помислим отделяме ли въобще време за себе си и за собствените си нужди?
Понякога обръщаме нещата на майтап. Времето на срещата – час и половина – минава неусетно. Хапваме сладки, пием чай, прекарваме приятно в приятелска обстановка. Никой не насилва никого да говори. Мненията на всички са добре дошли, когато се коментира нещо.
Последният път при психолога беше отново много приятно- споделяхме, търсихме решения. Изяснявахме ситуации. За другия път психологът има изненада за вас, елате, няма да съжалявате, ще седнем очи в очи с “врага”!”

Ани

“Отначалото бях скептично настроена. В никакъв случай не исках индивидуална среща с психолог. Но за група се съгласих. Смятам, че човек трябва да присъства. Положително преживяване е за всички нас, защото сме с еднаква съдба. Човек стига до много изводи и разбира много неща. Хубаво е, полезно е. Добре е групата да се увеличи. Ще е приятно и полезно и за новите членове. Никой нищо не ни задължава, всеки сам решава какво да каже.
В чужбина отдавна осигуряват психологическа помощ, особено в началото, при поставянето на диагноза “рядка болест”. Тогава изпадаш в шок и имаш нужда някой да ти помогне по-бързо да се възстановиш, за да почнеш да правиш това, което е добро за детето ти.”

Тони

За включване в някоя от групите се обадете на Ваня Добрева 0889 324 216.

Психологическа помощ за пациенти с редки болести и техните близки

Диагнозата “рядко заболяване” винаги носи шок на страдащия и близките му, а новото ежедневие допълнително натоварва психиката. Заболяването може да промени отношенията между съпрузите, да стресира родителите на пациента или да отблъсне част от приятелите, които той има. Както пациентите, така и техните близки имат нужда от психологическа подкрепа в различните етапи от болестта.

Ако страдате от рядко заболяване или имате дете с такова и сте от Варна или региона, можете да се възползвате от консултациите с д-р Калоян Куков – клиничен психолог. Психологичната помощ е безплатна.Телефон за записване за консултации в гр.Варна:  0889 324 216 Ваня Добрева

Специалистът оказва помощ за справяне с напрежението, стреса, страха, гнева, вината и помага на пациента да преодолее първоначалния шок и да продължи по пътя на своето самоосъзнаване и живот с болестта.  Близките на пациентите с редки заболявания също имат безплатната възможност да поговорят с професионалист за собствените си преживявания, свързани с болестта на техния роднина.

Кратко представяне на д-р Калоян Куков

Придобива докторска степен по клинична психология в Софийския университет, с разработка на тема „Клинико-психологични аспекти на дисфунционалните вярвания и копинг стратегии при пациенти със шизофрения”. Специализира клинична психология към Медицински университет гр. Варна. Работи към ДПБ „Успение богородично” и след това в МБАЛ „Света Марина”, където работи със хора с психични проблеми в психиатричните клиники, неврологичните клиники, както и в детско психиатрично отделение с деца с проблеми в поведението, емоциите и др. Има специализации в Медицински университет – София, Александровска болница, Болница “Св.Наум”. Специализира позитивна психотерапия, когнитивно-поведенческа психотерапия, психотерапевтични интервенции при някои психични разстройства, посттравматично стресово разстройство, паническо разстройство, фобийни разстройства и др. Има международни специализации за работа с деца при водещи английски (проф. П.Салкоскис) и американски психотерапевти (проф. Т. Оландик, проф. Кр. Еспозито-Смит и др.). Професионалните интереси са предимно в психодиагностиката, консултирането и терапията в детска възраст и при възрастни.