Blog

Осигуряване на ПЕП маски за всички пациенти с Муковисцидоза

by in Инициативи 19.03.2014

През 2014-та година Асоциация Муковисцидоза се обединява около каузата за набиране на средства за купуване на пеп маски ( системата PARI PEP) за всички пациенти с Муковисцидоза.

Това са изделия, които подпомагат всекидневната рехабилитация на децата и възрастните с болестта. И докато ползването на пеп маските в други европейски страни отдавна е доказало своята ефективност и полза, у нас те все още не са достъпни на пазара и не всеки има възможност да ги поръча от чужбина.

По информация от медицински специалисти, „системата PARI PEP дава възможност за ефективна комбинация от PEP (Positive Expiratory Pressure = положително налягане при издишване) и инхалационна терапия за мобилизиране на секрета при остри и хронични заболявания на долните респираторни трактове. Чрез терапията с нея по правило се увеличава белодробният обем и налягането при издишване, което води до разширяване на интрабронхиалните канали. Това подобрява мобилизирането на секрета, а в комбинация с инхалацията по-голямо количество медикамент достига до нужното място. Комбинираната PEP и инхалационна терапия позволява ефикасно разтваряне на секрета, като същевременно се пести време. Освен това тя спомага за тренировка на мускулатурата при вдишване и издишване.“

За каузата дарение в размер на 1000 лв. направи нашият приятел Петко Недев. За нея са предназначени и 1900-те лева, които набра от граждани в националната си кампания „Избери, за да помогнеш“ Райфайзенбанк ; както и още 372 лв. – от служителите на компанията. За пеп маски ще се насочат още 1211 лв. от благотворителния декемврийски базар на Начално училище „Климент Охридски“ в Пловдив, както и още 250 лв. от други постъпили дарения през последния месец на миналата година.
Средствата за пеп маски ще се увеличат и с още две очаквани дарения: 1 700 лева от декемврийската благотворителна инициатива на учениците от благоевградската езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ и други 483, 50 лв. от Фирма „Чиполино“, която подпомага Асоциация Муковисцидоза и от 2 години е специален приятел на инициативите й за Деня на детето 1 юни.

Така, след като и те постъпят по дарителската й сметка, Асоциация Муковисцидоза ще започне 2014-та с набрани от дарения 6916, 50 лв. за пеп маски, което означава, че още през януари ще е събрана малко повече от една трета от необходимата сума за закупуването им за всички пациенти.

По дарителската сметка на Асоциация Муковисцидоза вече са преведени и 600 лв. от благотворителната предколедна кампания на Езиковата гимназия в Димитровград „Иван Богоров.“ За набирането им, обаче, беше обявена друга кауза – закупуването на филтри за вече използваните кислородни концентратори, без които хората с муковисцидоза не могат да дишат в критични ситуации, съобщи Светлана Атанасова. По думите й, тези 600 лева ще се ползват именно за това.

Благодарим на всички, които през 2013-та подпомогнаха хората, страдащи от муковисцидоза и вярваме, че през 2014-та ще привлечем още нови приятели, съпричастни с техните нужди – коментира Атанасова. Тя пожела на всички пациенти с редки болести и на хората, които ги подкрепят, успешна година. По думите на Атанасова, добрата новина, с която Асоциацията започва 2014-та, е, че се очаква на практика да се случи заложеното в подписания в края на миналата година Национален рамков Договор, а именно: повече средства за белодробни болести, присъствие на клинична пътека Муковисцидоза и диспансерно наблюдение на пациенти с муковисцидоза във функционално обособени центрове.