Blog

Среща между представители на Асоциациите по муковисцидоза в България и Санкт Петербург

by in Събития 10.07.2014

Най-използваните физиотерапевтични методи при болните от муковисцидоза в Санкт Петербург демонстрираха пред представители на Асоциация Муковисцидоза България техни колеги от пациентската организация там по време н неформалка среща в Поморие. Уражненията, които направи малката Дори от Бургас с майка си, се оказаха като игра за детето и докато то се забавлваше, правейки балончета със сламка в чаша с вода, издишвайки срещу салфетка, която се повдиха като завеса пред него, загасяйки свещи и подскачайки върху топка, резултатът не закъсня.
Изчистихме дробчетата – обобщи майката на момиченцето, която научи още, че детето трябва да е доволно и да не се напряга по време на сеансите. Съветът на Володя Матвеев от Санкт Петербург е те да се правят два пъти на ден като за по-малките деца продължителността да е 30-40 минути, а за по-големите – около час, до час и половина. Едното занятие, по думите му, се провежда след храна, а другото – след муколитика и ако се взима антибиотик, то той е добре да се приема след упражненията, за да действа върху вече прочистените бронхи.

Освен за лечението и грижата за болните от муковисцидоза в България и Санкт Петербург, председателите на двете асоциации Светлана Аанасова и Юлия Шамановская, както и родители на младежи с муковисцидоза от Варна и Бургас, разговаряха още за начините, по коите се полага грижа за пациентите и как е организирана работата на пациентските организации.

И ако у нас се знае за 204 болни от муковисцидоза, в Санкт Петербург пациентите с рядката болест са 150 на брой като над 18 годишна възраст са 30 души и най-възрастният от тях е на 25 години. В Санкт Петербург е създаден частен дарителски фонд и със средства от него се организират обучения, на 3 месеца се прави и училище за родители като правилото е да се помага на всички, а не индивидуално. Тепърва се опитват да правят програма за муковисцидоза, да обидиняват лекари и родители. Иначе имаме сходни проблеми и си обещахме в бъдеще да поддържаме контакти, обобщи Светлана Атанасова.

Очаквайте видео с физитерапевтичните упражнения на Володя Матвеев.