Blog

Световно известни музиканти в подкрепа на пациентите с муковисцидоза

by in Любопитно 29.11.2016

Музиката е не само изкуство, което омагьосва. Музиката е и сила, която ни помага в каузите; сила, която може да изрази желания, воля, решимост.
Селин Дион е от артистите, които използват своето творчество, за да подкрепят хората с муковисцидоза в борбата им за пълноценен живот. Само на 16 годишна възраст нейната племенница Карън губи своята битка с муковисцидозата. От тогава тя застава зад множество кампании и е част от Промяната. Емблематична става песента ѝ Fly или още Vole (в превод “Полети”), която посвещава на Карън и всички пациенти с муковисцидоза.

I lived е песен на създадената през 1996 г. от поп рок бандата OneRepublic, която представя живота на 15-годишно момче, техен фен. Браян страда от муковисцидоза. През 2014 г. той и неговите съотборници са изминали чрез колоездене над 1200 мили и са спечелили около 300 000 долара от различни благотворителни спортни събития. Тази сума е дарена за научни изследвания и разработки на лечение за муковисцидоза.

В момента благодарение на всички инициативи на фондации и сдружения по света, средната продължителност на живот на пациенти с достъп до модерно здравеопазване е над 40 години.