Blog

В деня на детето от „Защо доброволец“

by in Инициативи 27.05.2015

Благотворително оцветяване на гипсови фигурки в полза на децата с муковсицидоза организира в гр. София „Асоциация Муковисцидоза“. В Пловдив Сдружение „Защо Доброволец“ беше инициатор на същия базар. В столицата шареният павилион посрещаха малките художници до езерото с лодките и блъскащите се колички при средния вход на Южния парк. От 10 до 19 часа там децата оцветяваха гипсовите фигурки на любими приказни герои, които после отнесоха у дома. Самите те се превърнаха в такива с рисунки по лицата си, благодарение на художници-доброволци.
Наред със забавлението, децата научиха, че така могат и да помагат на свои връстници. За рядката болест муковисцидоза разказа информационният щанд на „Асоциация Муковисцидоза“.

В Пловдив в твореческия квартал Капана приятелите на Асоциацията от Сдружение „Защо доброволец“ поканиха малчуганите в детския творчески кът, който е част от кампанията “Муковисцидоза – да добавим живот”. Отново оцветяване на анимационни герои от гипс и нестандартен грим и прическа от учениците на Национална художествена гимназия “Цанко Лавренов” зарадваха най-малките пловдивчани. А каузата и в София, и в Пловдив е набиране на средства за инхалатори за децата с муковисцидоза.

Под тепетата акцията има още една благотворителна цел, свързана с изграждането на Дневния център за хора с редки болести. За нея средства се събират чрез продажба на ръчно изработени предмети, сувенири и книги от Щанда на солидарността, който беше отворен от 29 май до 1 юни включително. В деня на детето от „Защо доброволец“ подготвиха и весела детска творческа програма с много музика, танци и театър.

1290 лева събраха за децата с муковисцидоза и в двата града. Тази сума стана част от инициативата за закупуване на инхалатори за всички хора с муковисцидоза в България.