Blog

Жена с муковисцидоза завежда дело срещу Министерството на здравеопазването за дискриминация при лечението й до 2015-та година

by in Актуално 06.04.2015

Безпрецедентно дело завежда асеновградчанката Камелия Чернева срещу Министерството на здравеопазването. Жената, която вече 40 години живее с рядката болест муковисцидоза и доскоро се смяташе, че е най-възрастната пациентка с рядкото заболяване у нас, претендира пред Административния съд в Пловдив за изплащане на 58 944 лв., което да обезщети претърпените от нея имуществени и неимуществени вреди за пoследните 5 години до началото на 2015-та.

delo-mukoviscidoza4През ноември 2013-та година Върховният административен съд постановява, че има дискриминация при лечението на пациентите с муковисцидоза в страната и предписва на министъра на здравеопазването да предприеме необходимите мерки и да инициира разработването на стандарти за самостоятелна клинична пътека за заболяването муковисцидоза, както и такива, които да гарантират непрекъсваем процес на лечението, припомни на пресконференция днес защитникът по делото адвокат Снежана Стефанова.

Лечението на Камелия Чернева, обаче, продължава по стария начин, при който се налага за животоспасяващо лечение тя да доплаща с лични средства и от дарения медкаментите си и различни кнсумативи. И ако чрез делото се претендира за имуществени вреди в размер на 23 944 лв, за които се представят фактури, то неимуществените са още повече, твърди жената.

delo-mukoviscidoza3“Чувствто е на абсолютно безсилие и гняв от безхаберието на здравните власти. Това те кара да се усещаш и тотално изолиран от всички, дори от най-близките ти хора и приятели.Да не говорим за огромния стрес дали ще намериш парите, които ти трябват, за да живееш. Защото си във вечна липса – събираш за следващия венозен курс, например. Ами за другия? Ставаш и лягаш безпомощен, с чувство на някаква обреченост и безнадеждност”.

Камелия Чернева е бивш председател на Асоциация “Муковисцидоза” и по-възрастните пациенти с рядкото заболяване я познават като една от най-борбените между тях. И въпреки че от началото на 2015-та година вече има Клинична пътека “Муковисцидоза” и Клинична процедура за диспансерно наблюдение, тя е категорична, че битката на всеки българин за равни права при лечение и грижа трябва да се води, докато не се спечели окончателно в полза на хората.

Делото е заведено по Закона за защита от дискриминация и вече е насрочено за 7 май тази година.